Ορθογναθική χειρουργική - Στοματογναθοπροσωπική χειρουργική εμφυτεύματα

Go to content

Main menu:

Ορθογναθική χειρουργική

Πληροφορίες > Γναθοπροσωπική Χειρουργική

Τι είναι η Ορθογναθική χειρουργική;
Ορθογναθική χειρουργική είναι ο τομέας της γναθοπροσωπικής χειρουργικής που ασχολείται με την χειρουργική μετακίνηση της άνω και κάτω γνάθου ή τμημάτων αυτών με σκοπό να διορθώσει δυσαρμονίες  ανάμεσα στις γνάθους και να αποκαταστήσει αρμονική  σύγκλειση των δοντιών, αλλά και την αρμονία του προσώπου.

Ποιος χρειάζεται  ένα τέτοιο χειρουργείο;
Η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών σε πολλούς ασθενείς είναι αρκετή για να διευθετήσει την οδοντική σύγκλειση. Όταν γίνεται έγκαιρα και η ανάπτυξη του σκελετού δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατεύθυνση αύξησης του σκελετού του προσώπου.
Παρόλα αυτά μόνο με ορθοδοντική δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διορθωθούν ή να βελτιωθούν, όλα τα προβλήματα της σύγκλ
εισης ή έντονες σκελετικές δυσαρμονίες.
Η ορθογναθική χειρουργική σε συνδυασμό με την ορθοδοντική μπορεί να διορθώσει σημαντικές δυσαρμονίες και ασυμμετρίες του προσώπου.


Χρειάζεται πάντα  να προηγείται ορθοδοντική θεραπεία;
Συνήθως  είναι απαραίτητο να προηγηθεί η ορθοδοντική θεραπεία περίπου για ένα διάστημα 18 μηνών, που θα προετοιμάσει την σύγκλειση, με σκοπό την σωστή άρθρωση των δοντιών μετά την προγραμματισμένη χειρουργική μετακίνηση. Επίσης ένα διάστημα 6 μηνών,  μετεγχειρητικής ορθοδοντικής συνήθως είναι απαραίτητο.

Είναι η επέμβαση επώδυνη
;

Αυτό που θα πρέπει να περιμένει κανείς  είναι  το μετεγχειρητικό οίδημα που θα αναπτυχθεί  κατά τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες και όταν η επέμβαση αφορά την κάτω γνάθο κάποιου βαθμού μούδιασμα στα χείλη το οποίο σταδιακά απέρχεται, παρά τον πόνο.


Τι περιλαμβάνει μια επέμβαση ορθογναθικής χειρουργικής;
Η προσπέλαση για τις οστεοτομίες της άνω και κάτω γνάθου είναι αμιγώς ενδοστοματική, μέσω του στοματικού βλεννογόνου. Η γνάθος που μετακιν
είται, ακινητοποιείται στην καινούργια της θέση με τη βοήθεια πολύ μικρών πλακών και βιδών. Το στόμα συνήθως δεν παραμένει κλειστό (ακινητοποιημένο), αλλά συχνά κάποια λαστιχάκια ανάμεσα στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου τοποθετούνται για να βοηθούν  τις γνάθους να βρουν την νέα τους θέση σύγκλεισης. Οι πιό συνηθισμένες επεμβάσεις είναι η οβελιαία οστεοτομία της κάτω γνάθου , η γενειοπλαστική και στην άνω γνάθο ή LeFort I και η ταχεία χειρουργική έκπτυξη της υπερώας.

Μπορεί κανείς να τρώει μετά το χειρουργείο, πότε μπορεί κανείς να επανέλθει σε πλήρη δραστηριότητα;

Αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω του οιδήματος και των ελαστικών δακτυλίων υπάρχει περιορισμός στη διάνοιξη του στόματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να αποφεύγει να πίνει υγρά ή να τρώει ακόμη και από το πρώτο εικοσιτετράωρο. Σταδιακά η δίαιτα θα αρχίσει από υγρά,  θα συνεχίσει με πολτοποιημένα και μαλακά φαγητά και θα καταλήξει σε κανονικές τροφές  μέσα στις επόμενες  3-4 εβδομάδες. Πριν επανέλθει κανείς σε πλήρη δραστηριότητα καλό θα είναι  για  2-3 εβδομάδες  να έχει ένα χαλαρό πρόγραμμα.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία;
Η νοσηλεία μπορεί να ποικίλ
ει αναλόγως με τον ασθενή και την επέμβαση, αλλά συνήθως διαρκεί δύο με τρεις ημέρες.

 
 
Back to content | Back to main menu